Bánh mì – nem baj, ha nem hallottad még az elnevezést, elvégre nem túl régóta lehet kapni Budapest utcáin vietnami szendvicseket. Merthogy erről van szó: fantáziadúsan összeállított, bagettalapú, pástétomos-húsos-zöldséges szendvicskülönlegesség, melyben természetesen fellelhető az összetéveszthetetlen ázsiai ízvilág is.
A bánh mì szendvics még a francia gyarmatosítás idején vált igen népszerűvé Vietnamban – innen a bagett. Nyilván. A diákok és a szegények étke volt akkoriban, mert igen olcsón össze lehetett állítani e tartalmas fogást. Ma már viszont óriási népszerűségnek örvend szerte Európában, sőt, a tengerentúlon is, éppen gyors elkészíthetősége révén, valamint azért, mert bármelyik napszakban fogyasztható, akár útközben is. Reggelinek, ebédnek, vacsorának is teljesen tökéletes, tápláló és egészséges.
Az igazi bánh mì három alaphozzávalóból áll: az első a pástétom – ez adja a vietnami szendvics különleges ízét. Aztán következik a fő összetevő, ami lehet csirke-, sertés- vagy marhahús, sonkás felvágott, különleges pörköltek, sült tojás, illetve szárított sertéshús. Végül pedig jöhetnek rá a zöldségek gazdagon: uborka, friss koriander vagy a rizsecetben és barna cukorban pácolt répa, karalábé.
Ma már számos variációja létezik a bánh mìnek, ezerféleképpen készítik, így lehet például grill csirkés, sült marhás, halas, tengeri herkentyűs ízesítésű, vagy akár vegetáriánus is. Aki pedig a csípős vagy a kissé sósabb ízvilágot szereti, az kérheti csilivel vagy szójaszósszal nyakon öntve is.
Próbáld ki te is bónuszunkkal a 7. kerületi Bánh Mì Szendvics Bár két legkedveltebb szendóját, a tradicionális és a citromfüves-sertéshúsos variációt – aztán, ha igazán meg akarod ízlelni a vietnami konyhát, kérj bánh mìd mellé tavaszi tekercset vagy akár tojásos kávét is, hogy teljes legyen az ázsiai street food menüd.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!